Pages

Pierderea identitatii intr-o relatie. Relatiile dincolo de patul lui Procust

In aceasta perioada, oamenii au inceput sa isi caute propria identitate mai mult decat in trecut. Daca pana acum rolurile intr-o relati...

Prieteniile pe muchie de cutit


Pentru ficare dintre noi, prietenia inseamna altceva, relatiile de prietenie sunt mentinute  din motive diferite. Insa, in aproape toate grupurile, exista anumite tipologii care se transmit de multe ori si partenerilor membrilor, atunci cand acestia  sunt introdusi in grupul respectiv. Asa se face ca, ulterior nu mai esti numai tu ca persoana, ce cuplul din care faci parte incadrat intr-o anumita tipologie.
Cele mai multe relatii de prietenie, mai ales cele feminine, au in componenta o diversitatea de temperamente si tipuri de caracter. 

Exista prietenii in care s-a format o legatura atat de puternica, de empatica, uneori putand cu usurinta rivaliza cu cea fraterna, chiar daca in timp, motivul, contextul care a dus la formarea grupului isi pierde valoarea, fiecare avand preocupari, pasiuni diferite, in multe cazuri orare sau chiar locatii diferite .
Fie ca e vorba de un duo, un trio, sau grupul de prietene format inca din liceu, care sunt la fel de apropiate, si de suportive una pentru alta , ca in perioada tezelor, sau  poate chiar a primului sarut, fie ca e vorba de un grup reunit de anumite pasiuni, sau anumite profesii, toate au ceva specific...relatiile din interior, tipologia caracterelor.

Dar ce asteptari putem avea de la un astfel de grup, ne gandim ca acesta este rolul prietenilor nostri, sa fie alaturi de noi, sa ne sprijine si sa ne impulsioneze, sa fie alaturi noi in toate actiunile noastre. Sa ne spuna tot ceea ce ne dorim sa auzim, chiar daca noi stim in adancul sufletului, ca lucrurile nu stau chiar asa, insa uneori avem nvoie de cineva sa vocifereze, nu adevarul, ci acele lucruri care ne fac sa ne simtim bine in anumite momente.
Ne place sa avem in preajma acei oameni care sunt oricand dispusi sa renunte la binele personal, pentru binele nostru.

Dar oare chiar ne simitim bine in aceasta postura de egocentrism ?

De multe ori da, pentru ca ne gandim ca oricum, cealalalta  e intr-o faza de mega confort. Nu are cu ce se stresa, e frumoasa in mod natural, niciodata nu isi aranjeaza parul si totusi arata superb, nu se streseaza ore in sir in fata dulapului si totusi arata fabulos, nu da foarte mare importanta barbatilor sofisticati si totusi roiesc in jurul ei. Sau poate e chiar opusul, pare atat de lipsita de vointa, de obiective, parca nu are nici o dorinta, incat ne gandim ca nu prea multe se pot intampla in viata ei.
In ambele cazuri consideram ca viata decurge lin, fara prea multe zdrucinari, deci nu are nevoie sa ii acordam o foarte mare atentie.

 Insa este asta adevarat, este viata celorlalti asa minunata sau atat de lipsita de evenimente, incat sa nu mai necesite nici un pic de atentie din partea noastra? Poate in fond, fiecare dintre prietenii nostri sunt la fel de nesiguri, cu probleme la fel de multe, poate chiar mai complicate si mult mai greu de trecut, poate au nevoie de ajutor in egala masura, doar ca isi fac timp si incearca sa acorde mai multa importanta problemelor tale, in defavoarea celor personale. 

Din pacate exista tot timpul aceste personaje, unii care cred ca lumea se invarte in jurul lor si a experietelor pe care ei le traiesc, ce li se intmpla lor sau ce fac ei efectiv  este intotdeauna mai presus de orice. 

Sau dimpotriva, acei oameni care invariabil joaca rolul de martiri. Ei mereu au tendinta de a se sacrifica spre binele grupului, sau al unui membru al acestuia, de a-si pune dorintele sale pe un plan secund, pentru a se putea indeplini dorintele celorlalti.
De exemplu, cand se organizeaza concedii, si-ar dori sa mearga la munte si nu la mare, sa mergeti cu masina nu cu trenul, atat de incomod, sa stati la hotel si nu la pensiune sau cort. Cand mergeti in oras, ar vrea sa mergeti la un restaurant dragut nu tot la acelasi pub din cartier, sau poate la o cafenea mai intima in defavoarea unui local de fite, super aglomerat. Dar, pentru a nu dezbina grupul, nici macar nu isi mentioneaza preferintele.

In grupul vostru exista aceste personaje, care este pozitia vostra  fata de  fiecare in parte ?
Voi in care tipologie va incadrati in cadrul grupului vostru ?



1 comment:

  1. cred ca fiecare dintre noi suntem putin din fiecare...

    ReplyDelete